Supplerende behandlinger
I særlige tilfælde kan det være hensigtsmæssigt at supplere den normale paradentosebehandling med antibiotika. Det kan gøres ved, at tandlægen sprøjter antibiotika direkte ned i de dybe tandkødslommer, eller ved at man gennem en periode tager antibiotikatabletter.
Hvis det kun er enkelte tænder, der er ramt af paradentose, og det kun er på den ene side af tanden, kan tandlægen ved særlige metoder og med specielle materialer forsøge at genopbygge det tabte fæste og dermed den mistede kæbeknogle.
Hvad sker der, hvis man ikke bliver behandlet?
Hvis man undlader at blive behandlet for paradentose, ender det med, at tænderne en efter en falder ud.
Som erstatning for sine egne tænder kan man så få en protese. Det kan dog i nogle tilfælde være svært at få en protese til at sidde fast, fordi dele af kæbeknoglen er forsvundet.
Kan man få sundt tandkød igen?
Har man først fået paradentose, kan man aldrig blive helbredt i traditionel forstand. For hverken tandlægen eller tandplejeren kan fjerne en patients tendens til at udvikle paradentose. Hvis man selv dagligt holder tandsættet helt rent, kan de dog standse tændernes tab af fæste og således hindre sygdommen i at udvikle sig.
Ved utilstrækkelig mundhygiejne er tandlægens og tandplejerens behandling kun et indgreb, der bevirker, at sygdommen udvikler sig langsommere, end den ellers ville have gjort.
Vær derfor omhyggelig med mundhygiejnen og sørg for at holde helt rent. Og stop al tobaksrygning. Det er vigtige anbefalinger at følge for at undgå, at paradentosen udvikler sig.
Information fra Tandlægeforeningen
Tlf. 70 25 77 11
Denne patientvejledning er udarbejdet af tandlæge, ph.d.
Eva Sidelmann Karring, Tandlægeskolen, Aarhus Universitet,
i samarbejde med Tandlægeforeningen.
Billeder: Eva Sidelmann Karring
Oplag: 10.000
Oktober 2007
Tandlægeforeningen
Amaliegade 17
Postboks 143
1004 København K
Telefon: 70 25 77 11